Плафони за таван

Категории Категории

Филтри Филтри

Плафон за таван - предимства

       Плафонът за тава е най-важният източник на светлина поради две основни причини. Той е основен източник на светлина в повечето стаи - хол, спалня, кухня или трапезария, тъй като той разпръсква равномерно светлината във всички краища на помещението, в което е поставен. Също така, плафонът за таван дава завършеност на дизайна на помещението. Когато осветявате помещението си с него вие очаквате да получите функционално осветление, благодарение на което споконо да виждате в това помещение. Всичко това означава, че подборът на правилен плафон за таван е от съществено значение- за дизайна, който целите да постигнете, за ежедневните ви задачи в помещението като: чистене, готвене, хранене, развлечения, физически упражнения и почивка.

>Виж повече

Плафон за таван – избор

       Изборът на плафон за таван за всяка една стая трябва да бъде ръководен както от дизайна, който целим да постигнем, така и от това за какво се използва даденото помещение. Плафон за таван за вашата спалня, този за хола или този за кухнята обикновено трябва да отговарят на различни нужди и цели.

       Обикновено изборът на плафон за таван е предопределен от неговата функционалност, но има и някои особености.

       Що се отнася до вида на основния източник на светлина в един плафон за таван,  плафоните се делят на два основни вида: плафон за таван с вградени лед диоди и плафон за таван с крушки, обикновено с цокъл Е27 или Е14. Плафоните за таван с крушки са предпочитани поради това, че източника на светлина лесно може да бъде подменен. Но понякога в самият плафон остават тъмни петна и голямо количество от излъчваната светлина се губи поради това, че повечето съвременни крушки са с допълнителен рефрактор(с по-малък ъгъл на светене). Ние препоръчваме при закупуването на плафон за таван с крушки да купувате крушки от тип филамент с прозрачно стъкло, те са много по-ефективни от обикновените крушки и са по-подходящи за за плафоните за таван с крушки.

 

Плафон за таван с крушка филамент
Плафонът за таван с фасунга е по-добре да се използва с филамент крушка - от ляво

 

       Съвременният плафон за таван обикновено е с вградени лед диоди поставено равномерно по повърхността на платка, благодарение на което се постига равномерно осветяване без наличие на тъмни петна. Това гарантира високата осветителна ефективност на лед плафона за таван.

 

Плафон за таван с лед диоди
Плафон за таван с лед диоди

 

       Плафоните за таван се предлагат в три основни постоянни цвята: топло бяло (2700-3200К), неутрално-бяло (4000-4500К) и студено бяла светлина (5700-6500К). По-топлите цветове се препоръчват за спални, дневни и помещения предвидени за почивка. Te придават цялостен топъл тон на всичко в помещението, което създава усещане за комфорт и уют. За работни помещения и кухни се препоръчва плафон с неутрална светлина, тъй като той се доближава до естествената слънчева светлина и прави цветовете по-близки до реалните без да ги променя. Плафон за таван със студена светлина се използва за външно осветление - под фасади, около градината и др. 

       След като изберете подходящия за вас продукт съобразно дизайн и цвят на светлината, е важно да определите колко силна светлина е нужна за вашето помещение. Силата на светлината се измерва в лумени (lum), а освтеността в лухсове (lux). За спални и дневни са достатъчни около 200 лумена на квадратен метър, докато за работни помещения се препоръчва да са поне 400 лумена на квадратен метър. Тоест за една средно голяма спалня от 15 квадратни метра е нужно да предвидите един или два плафона за таван с общо около 2-3000 лумена, докато в кухнята ще ви трябва около два пъти повече.

 

Плафони за таван с различни функции

Плафон за таван 3 в 1

       Плафонът за таван е наличен и в комбинация от трите основни светлини. Това са така наречените плафони за таван 3в1. Eдин бутон, обикновено закрепен на корпусa, може да променя цвета на светлината. Тя може да бъде топло бяла, дневна (неутрална) или студено бяла. Този вид е подходящ за хора, които предпочитат да закупят един модел плафон за таван за различните помещения и на момента да решат кой цвят светлина е по-подходящ или с кой цвят се чустват по-комфортно.

Плафон за таван с фунция димиране и RGB

       За хората, които искат често да сменят цвета и силата на светлината предлагаме плафони за таван, които освен основните светлини имат RGB диоди с димираща функция. Те могат посредством дистанционно или смарт приложение да сменят цветове - зелено, червено, синьо или над 65 милиона комбинации. Тези плафони за таван са подходящи за хора, които искат да придадат цветен тон на цялото помещение. Благодарение на дистанционното и на димиращата функция ще можете бързо и лесно да намалите осветеността в помещението, без да се налага инсталация на специализирани скъпоструващи димиращи ключове.

Плафон за таван със смарт функции

       Плафон за таван със смарт функционалност, който е свързан към Интернет посредством WI-FI. Той може да бъде управляван локално - от самото помещение, в което е поставен и/или дистанционно - от далечна точка посредтвом Интернет. Има възможност за задаване на програмиран режим на светене – с различни времеви диапазони, цветни температури и сила на осветеност. Със смарт плафон за таван, посредством различни смарт приложения, е възможно да зададете разнообразнни сценарии, от които да избирате предварително зададени стойности за цвят, сила и време, както и различни светлинни ефекти. Обикновено повечето смарт плафони са 3в1 и димируеми, а някой са и RGB.  

       Смарт плафон за таван е изключително подходящ за съвременната архитектура, при която обикновено едно голямо помещение се използва като кухня, трапезария и дневна, тъй като с натискането на един бутон можете да коригирате стила и силата на светене. Комбинирането на смарт плафон за таван с други смарт светлинни източници и електроника може допълнително да улесни преходът между функционалните проложенияна  едно и също помещение, което би направило обитаването му по-приятно.

 

Плафон за таван смарт
Плафон за таван със смарт функции

 

 

Плафон за таван със сензор

       Electroled.bg предлага различни видове плафон за таван с вграден сензор. Плафон за таван с вграден сензор е подходящ за осветяване на междуетажни площадки във входове и антрета, където не е необходимо постоянно осветление. Плафон за таван с вградени лед диоди и сензор е по-подходящ от плафонът с крушка и сензор, защото повечето крушки не са предвидени за употреба със сензор, поради което те изгарят сравнително по-бързо от предвиденият им гаранционен живот. Най-модерните плафони за таван със сензор имат функция да улавят движението и да се влияят от степента на осветеност в помещението - когато стане по-тъмно те се стартират. В последно време навлизат плафон за таван с иновативен микровълнов сензор за движение, с който те засичат движението на обекти на по-голямо разстояние и във всички посоки, за разлика от PIR сензора, който засича движение само под определен ъгъл.

 

Плафон за таван от Electroled

       С плафон за таван от Electroled.bg вие лесно можете да си осигурите красиво и стилно решение за осветяване на всяко помещение във вашият дом или офис. Може да го комбинирате и с други осветителни тела за да подсилите определени ефекти. Имате нашето съдействие при избор на подходящия за вашите нужди плафон за таван. В нашия онлайн магазин можете бързо и лесно да се ориентирате, и да си поръчате плафон за таван за всяко помещение с безплатна доставка за поръчка над 100лв.

Плафон за таван - предимства

Плафон за тван – избор

Плафони за таван с различни функции

Плафон за таван от Electroled

-16%
15,12 лв. 18,00 лв.  
Бърза поръчка
1 2 3 4 5 6 7 8