Трансформатори за LED ленти

Категории Категории

Филтри Филтри

Трансформатор за лед лента - същност и употреба

       Според електрическото напрежение(волтажа) осветлението може да бъде със стандартно(220V) напрежение и с ниско(12-48V) напрежение. Стандартните осветителни системи и източници на светлина могат да бъдат захранени директно от електрическата мрежа. Напрежението, от което се нуждаят стандартните осветителни системи е еднакво с напрежението на електропреносната мрежа за домакинствата. В нашата страна то е 220V. Осветителните системите с ниско напрежение се нуждаят от по-ниско напрежение от напрежението доставяно от електропреносната мрежа. Най-често осветителните системи с ниско напрежение се нуждаят от 12V или 24V. Лед лентите са един от основните представители на осветителните системи с ниско напрежение, тъй като обикновено те се нуждаят от 12V или 24V за да оперират. Ето защо ви е необходим трансформатор за лед лента, който да намалява напрежението от 220 волта до 12 или 24 волта.   

>Виж повече

Трансформатор за лед лента в 4 лесни стъпки:

Стъпка 1. Напрежение на трансформатор за лед лента

     В зависимост от това от какво напрежение се нуждае вашата лед лента или друг вид осветително тяло, основният избор е между трансформатор за лед лента на 12V или трансформатор за лед лента на 24V. Всеки предлаган от Electroled.bg трансформатор за лед лента има описание в своята техническа информация дали е 12V или 24V.

       Когато избирате дали да използвате 12V или 24V лед лента и съответният трансформатор за лед лента, трябва да се съобразите основно с цвета, дължината и интензитета необходими за вашия проект. Въпреки напрежението, броя на диодите и техният вид 24V трансформатор за лед лента може да захрани значително по-голяма дължина LED лента. Всяка лента има максимална дължина, която може да бъде захранена без това да се отрази значително на нейната яркост или срок на експлоатация. Ако лед лентата е прекалено дълга това води до намаляване на напрежението и яркостта към нейният край, освен това големината на тока в началото на кръга на лед лентата е прекалено висок, което намалява експлоатационния и срок.

        Ако планирате да използвате по-дълга лед лента от максимално допустимата трябва да прекарате допълнителна захранваща линия от трансформатора за лед лента до края на максималната и дължина. Ако имате проект с 20 метра лента а максималната дължина на вашата 12V лента е 10 метра вие трябва да пуснете допълнително захранване от трансформатора за лед лента на всеки 10 метра от вашата лента, по този начин ще си гарантирате еднаква яркост по цялата дължина.

       Друга опция, която ще ви спести спада в яркостта и напрежението е усилвател за лед лента.  Това устройство е способно да намали спада в яркостта.

        За малки проекти от една или две ролки с лента до 10 метра, без да прекарвате допълни захранващи кабели от трансформатора за лед лента, е възможна употреба и на 12V захранване. За всеки по-голям проект трябва да се съобразите с посочените по-горе особености.

 

Трансформатор за лед лента 12v и 24v
В описанието и наименованието на всеки трансформатор за лед лента е описано дали е 12 или 24 волтов

 

Стъпка 2. Магнитен или Електронен трансформатор за лед лента

       Тук има конкретни предимства и недостатъци за всеки вид магнитен или електронен трансформатор за лед лента. Електронният трансформатор за лед лента има допълнително устройство наречено инвертор, което му позволява той да е много по-малък от магнитния трансформатор за лед лента. Ако имате ограничено място, в което трябва да поберете трансформаторa за лед лента то на вас ви трябва електронен трансформатор за лед лента. Друго предимство на електронния трансформатор за лед лента е, че при претоварване на системата той лесно може да бъде рестартиран от ключа на стената. Въпреки, че магнитните трансформатори за лед лента са по-големи и по-тежки от електронните трансформатори за лед лента те са по-устойчиви, по-надеждни и с по-дълъг живот от електронния трансформатор за лед лента.

Стъпка 3. Мощност на трансформатор за лед лента

       След като сте избрали 12V или 24V трансформатор за лед лента и сте решили дали да е електронен или магнитен трансформатор за лед лента, следва да изберете и с каква мощност да е той. Всеки трансформатор за лед лента има максимално допустима мощност на товар. Обикновено това е записано върху самия продукт или името на продукта. Тоест, продукт SKU 3249 -  трансформатор за лед лента 42W е с максимална мощност от 42W. Моля обърнете внимание на думичката ’’максимална’’ мощност - това е максимално допустимото натоварване, а не препоръчителното. Обикновено препоръчваме на своите клиенти да изберат трансформатор за лед лента, който е с 25% запас над общото количество консумирана енергия на избраната лед лента или осветително тяло. Ако клиент се нуждае от лед лента с консумация от 10W на метър и ще инсталира 4 метра, тоест общата консумирана енергия от лентата ще е 40W, ние препоръчваме клиента да закупи поне 50W трансфорамтор за лед лента (40x1,25W=50W). По този начин си гарантира, че захранването няма да бъде претоварвано и ще служи дълго и безпроблемно. Някои източници посочват, че този запас трябва да е дори 50%, тоест за лед лента с обща консумация от 24W ви е необходим 36W трансформатор за лед лента (24x1,5W=36W). Спазвайки това просто правило при избор на трансформатор за лед лента вие ще си гарантирате дълга и безпроблемна работа на осветителната си система, в която сте използвали трансформатор за лед лента от Electroled.bg.  

 

Трансформатор за лед лента 18, 60, 150, 350 вата
Различни по мощност трансформатори за лед лента

 

Стъпка 4. Корпус и степен на водоустойчивост на трансформатор за лед лента

       Най-често трансформаторът за лед лента е метален или пластмасов. Съставните елементи при металния трансформатор за лед лента са поставени в метална кутия, към която се закрепват входящи и изходящите кабели или клеми. Пластмасовият трансформатор за лед лента обикновено наподобява добре познатите ни захранвания за лаптоп, където към пластмасовата кутия покриваща елементите му е добавен щепсел, а на другия му край излиза кабел с букса. За по-опростени проекти, обикновено при домашна употреба, най-често се използва пластмасов трансформатор за лед лента, тъй като свързването му е много опростено. За по-големи и сложни проекти или там където имаме стенен ключ обикновено се избира метален трансформатор за лед лента.

       За проекти, които са предвидени да оперират при висока влажност се препоръчва така наречения водоустойчив трансформатор за лед лента. Според тяхната защита влагоустойчивите трансформатори за лед лента са IP44, IP54 и нагоре, но с най-висока влагозащита е трансформатор за лед лента с IP68.

Трансформатор за лед лента IP20, IP44, IP67
Трансформатор за лед лента с различна степен на защита

 

Трансформатор за лед лента от Electroled

       Ние от Electroled предлагаме огромно разнообразиe от трансформатори за лед лента, подходящи за всички видове лед ленти. Можете да разчитате на нашето съдействие при избор на подходящия за вашите нужди трансформатор за лед лента. В нашия онлайн магазин можете бързо и лесно да се ориентирате и да си поръчате трансформатор за лед лента, подходящ за всеки проект и нужда, с безплатна доставка за поръчка над 100лв.

Трансформатор за лед лента - същност и употреба

Трансформатор за лед лента в 4 лесни стъпки

Трансформатор за лед лента от Electroled

 

 

21,14 лв.  
Бърза поръчка
1 2 3 4 5