LED Ленти

Категории Категории

Филтри Филтри

Крайната цената на артикулите в тази категория се определя от обяванеата цена умножена по количествената стъпка „числото над Добави в поръчка 1 -  5 - 10“.

Лед лента – основни характеристики

Лед лентата е нов и много популярен вид осветление. Лед лентата се отличава от останалите видове осветление най-вече с това, че:

  • Лед лентата е поредица от лед диоди закрепени на здрава гъвкава платка;
  • Лед лентата оперира най-често с нисък волтаж 12-24 волта;
  • Лед лентата е налична в голямо разнообразие от едноцветни или такива с променливи цветове – RGB(Red, Green, Blue);
  • Лед лентата се предлага на ролки, обикновено с дължина от 5 метра и могат да се режат или съединяват на определените за това места, като имат двойно залепваща се лента на гърба.
>Виж повече
Лед лента схема на освновни понятия
Лед лента схема на освновни понятия

 

Лед лентата е обикновено с ширина от 8 до 12мм и дължина 5 метра. Лед лентата може да бъде срязана лесно с ножица, обикновено на всеки 3см, на показаните за това места. По повърхността на лед лентата са поставени лед диоди, обикновено с гъстота от 30 до 120 светодиода на метър. Задната част на лед лентата разполага с двойно лепящо тиксо спомагащо лесно фиксиране на лед лентата на желаните места, дори повърхоностите да не са идеално прави и гладки.

Лед лента – сила и яркост

Яркостта на всяка лед лента се определя от показателя лумена на метър lm/m. За разлика от обикновените крушки, различните видове лед лента имат различна ефективност, ето защо показателят консумирана енергия е с второстепенно значение при определянето количеството излъчена светлина от лед лентата. 

Обикновено яркостта на лед лентата се предопределя от показателя лумена на метър lm/m. Силна лед лента излъчва 1500 лумена на всеки метър, което е почти същото, като добре познатите ни луминесцентни пури T8 но без досадното трептене в монитора и жуженето от елементите.  

Яркостта на лед лентата се предопределя основно от три фактора:

  • Ефективността и вида на лед диода;
  • Броят на лед диодите на метър;
  • Консумираната енергия на всеки метър лед лента.

Лед лента - гъстота на диодите и консумирана енергия

Може да попаднете на различни видове лед лента в чиито имена са включени поредица от числа, като 2835, 3528, 5050, 5630 и други, в основни линии това са размерите в милиметри на всеки диод. По-важното при избора на лед лента е броя на тези диоди на метър и общата консумация на енергия на всеки метър. 

Броят на диодите на метър е важен при избор на лед лента защото ако разстоянието е голямо между тях остават тъмни петна. Обикновено ако лентата е видима се препоръчва да се използва лента с 120 или повече диода на всеки метър, с което възможността за наличие на тъмни петна е сведено до минимум.

Лед лента гъстота на диодите
Лед лента гъстота на диодите

 

Консумираната енергия на всеки метър е важен при избор на лед лента защото от него зависи цялостната консумация и разходите, които възникват при употребата на лед лента. Силна лед лента може да консумира до 15 и повече вата на всеки метър. Основното, което трябва да се има в предвид тук е дали лед лентата ще се използва и за основно осветление или ще задава само акцент. Основна грешка, която правят нашите клиенти е да се насочат към мощни ленти без да има нужда от това, което води след себе си до редица проблеми. Ние от Electroled помагаме и насочваме всеки наш клиент към избор на най-подходяща лед лента, според нуждите и индивидуалните проекти.

Лед лента сила и яркост
Лед лента сила и яркост

 

Лед лента – цветове

Както лед крушките така и лед лентата се предлага в три основни постоянни цвята, топло бяло (2700-3200К), неутрално-бяло(4000-4500К) и студено бяла светлина (5700-6500К). Разбира се има и ленти в червено, синьо, зелено и т.н. За вътрешна употреба ние съветваме нашите клиенти да прилагат топла светлина на местата за почивка и развлечения, като спални и всекидневни. Лед лента с бяла светлина препоръчваме за работни места и под шкафове в кухнята и банята.

Популярна е и така наречената RGB лед лента, чиито диоди могат да миксират червеният, зеленият и синият цвят благодарение на което те могат да постигнат всеки познат цвят. Управление на цвета при RGB лед лента се постига посредством различни технологии за контрол, като специализирани стационарни ключове, дистанционни и смарт устройства и контролери.

Доста често към нас се обръщат клиенти, които желаят да закупят RGB лед лента но да я използват в един постоянен цвят, например червен. В такива случаи препоръчваме на своите клиенти да закупят едноцветна лента тъй като монтажът и експолоатацията й са по-лесни.

Не са редки и случаите, когато клиенти желаят RGB лента като постоянно осветление. Скъпи клиенти, моля имайте предвид, че повечето RGB ленти не могат да бъдат настроени прецизно за да достигнат правилната цветна температура – топло бяла, бяла или студено бяла светлина. В такива случаи препоръчваме на своите клиенти да закупят ленти, които освен RGB диодите разполагат с отделни диоди за основните бели цветни температури, като лентите от типа RGBW – цветна лента с диод за бяла светлина.  

Тъй като светлината оформя и се отнася и към правилната визуализация на цветовете на обектите в даденото помещение, като фото и дизайнерски студия, шоуруми и други, се препоръчва лед лента с висок индекс на цветопредаване (оценката е по скала от 1 до 100) – така нареченото CRI (Color Rendering Index). Приема се, че лед лента със CRI над 90 показва цветовете на предметите доста близко до такива изложени на естествен източник на светлина (обедно слънце). За приложения, в които е важна достоверността на цветовете, предлагаме лед лента с висок индекс на цветопредаване. Колкото по-висок е CRI, толкова по-реален е цветът.

Лед лента цветове и цветна температура
Лед лента цветове и цветна температура

 

Лед лента – избор и захранване

Най-често лентите оперират на 12 или 24 волта DC, при което според конкретния вид клиента се нужда от 12 или 24 волтово захранване. Обикновено препоръчваме на своите клиенти да вземат захранване, което е с 25% запас над общото количество консумирана енергия от избраната лед лента. Ако клиент се нуждае от лед лента с консумация от 10 вата на метър и ще инсталира 4 метра, тоест общата консумирана енергия от лентата ще е 40 вата ние препоръчваме клиента да закупи поне 50 ватово захранване (40*1,25=50 вата) по този начин си гарантира, че захранването няма да бъде претоварвано и ще служи дълго и безпроблемно.

Защо да изберете лед лента от Electroled

Ние от Electroled предлагаме огромно разнообразиe и гаранция на всички лед ленти и захранвания за лед лента. Можете да разчитате на нашето съдействие при избор на лед лента за всеки ваш проект. В нашия онлайн магазин можете бързо и лесно да се ориентирате и да си поръчате лед лента за всеки проект и нужда, с безплатна доставка за поръчка над 100 лева.


Лед лента - основни характеристики
Лед лента - сила и яркост
Лед лента - гъстота на диодите и консумирана енергия
Лед лента - цветове
Лед лента - избор и захранване
Защо да изберете лед лента от Electroled

2,35 лв.  
Бърза поръчка
1 2 3 4 5 6