LED КРУШКИ

Категории Категории

Филтри Филтри

Лед крушки от Electroled

Electroled предлага високо ефективни и качествени лед крушки, подходящи за всякакви нужди в дома и офиса.

Лед крушките ни са подредени по категории в различни популярни групи. За удобство на нашите потребители на разположение са редица филтри, с които всеки потребител може да сортира лед крушките по марка, мощност, цвят на светлината, светлинен поток, и възможност за димиране на лед крушките.

Electroled предлага на своите потребители голямо разнообразие от лед крушки на утвърдени марки като Оsram, V-Tac, Ultralux, VITO, Elmark и други.

>Виж повече

Лед крушки и видове крушки 

В световен мащаб има голямо разнообразие от различни видове крушки, но като най-популярни се приемат три основни вида:

  • Крушки с нажежаема жичка – това са крушките, с които повечето от нас сме израснали. Те не са особено ефективни и нямат дълъг живот в сравнение с лед крушките.

  • Флуоресцентни крушки (CFLs) – това са така наречените крушка тип „спирала“. Това са крушките, които ни идват на ум, когато заговорим за енергоспестяващи крушки (поколението преди лед крушките).

  • LED – лед крушките са също енергоспестяващи. Все пак до голяма степен успяват да запазят, пресъздадат атмосферата и усещането на старите крушки.

От всички изброени, към настоящия момент най-популярни и предлагани са LED – лед крушките, на които обръщаме и специално внимание.

Технически "LED" лед крушките не са крушки – LED е абревиатура на  “light-emitting diode” – или на български – светодиод. Светодиодът е малък полупроводник (диод) с пластмасова обвивка, която защитава елементите и насочва светлината. Диод е полупроводник с два края, който обикновено позволява движението на електричеството само в едната посока. LED – лед крушките нямат дори метална нишка, както при обикновените крушки.

Когато говорим за крушки с нажежаема жичка ние говорим за технология, която не се е променила от 1879, когато Томас Едисон патентова своето изобретение. Тези крушки имат метална нишка, която свети когато електричеството преминаване през нея, при което се излъчва светлина, но и голямо количество топлина. LED – лед крушките от своя страна използват електрони, които образуват фотони – видима светлина. Фотоните излъчват почти незначително количество температура. LED – лед крушките се нуждаят от значително по-малко количество енергия, за да създадат същото количество светлина, което обикновената крушка създава. Освен това лед крушките са и значително по-трайни.

лед крушки видове

Обикновена крушка, Лед крушка, Флуоресцентна крушка

 

Лед крушки – предимства

Лед крушките са много по-ефективни от крушките с нажежаема жичка, тъй като LED – диода е много по-ефективен от нажежаемата жичка. Лед крушките използват 75% по-малко енергия от обикновените крушки. 100-ватова обикновена крушка излъчва 1500 лумена светлина, същото количество светлина се излъчва от лед крушки с мощност едва 12-17 вата в зависимост от вида й.

Лед крушките бяха значително по-скъпи от обикновените крушки, но в последните няколко години лед крушките поевтиняха. Сега в определени промоционални периоди е възможно да намерите 9 ватови лед крушки на цени от 1 до 2 лева с ДДС., което прави лед крушките в икономически най-изгодният вариант за пестене на енергия. При средно дневно потребление от 4 часа всяка 60-ватова обикновена крушка, която подмените във вашия дом с 9-ватови лед крушки би ви спестила всяка година между 15 – 20 лева по цени на електроенергията към 01.04.2021 г.

 

лед крушки по-по добри от обикновенни

Лед крушките заменят все по-често обикновенните крушки.

 

Лед крушки - цокъл, форма и мощност.

Съществено значение при избора на лед крушки са техните цокъл и форма.

Цокълът или така наречената фасунга определя вида на захващане на крушката към източника на енергия, като най-популярни в България се приемат: - Е27; Е14; GU10; MR16 или GU5.3; G9; G4 и т.н.

Лед крушките развиха като цяло разнообразието от крушки, като в момента на нашия пазар се предлагат всевъзможни видове и форми. Като най-популярни са лед крушките от така наречените А – серия А50; А60; А80 и т.н., които са с форма на обикновена крушка, а числото след А е свързано с диаметъра им в милиметри. P45 и G45 са така наречените лед крушки тип балончета, това са малки крушки с фасунга Е27 или Е14 с диаметър едва 45 мм подходящи за малки осветителни тела. Лед крушки – тип свещ са лед крушки с формата на пламъка на свещ подходящи за лампиони с ретро дизайн или такива, при които лед крушките играят ролята на връх.  

След изборът на цокъл и форма от съществено значение е мощността на лед крушките, която при LED технологията се обвързва пряко с показателя за ефективност - лумена на ват (lum/W). В момента най-популярните лед крушки излъчват от 80 до 160 лумена за всеки ват консумирана електроенергия. За сравнение обикновената крушка излъчва само от 10 до 15 лумена за всеки изразходен ват.

Тоест, водещо при избора на LED крушка за вашия дом е общият светлинен поток (lum/W) на самата лед крушка, а не толкова нейната мощност.

Опитът ни е показал, че по-голямата част от помещенията, в които е осигурено осветление между  200 и 400 лумена за всеки квадратен метър е добре осветено. Тоест, ако имате помещение от 10 квадрата трябва да подсигурите поне 2000 лумена светлинен поток или 2 броя 12-ватови лед крушки. Моля само да имате в предвид, че правилна калкулация може да бъде направена само ако се вземат в предвид и редица други фактори, като: предназначение на самото помещение, неговата височина, разположение на светлинният източник, цвят на стените и редица други фактори. За големи и сложни проекти се използват специализирани IT софтуери, които имат възможност да пресъздaват и калкулират почти всякакви вариации и нужди.

 

лед крушки видове цокъл фасунга

Видове популярни цокли за лед крушки.

 

Лед крушки – димиране и цветопредаване

Изключително често клиентите търсят, така наречените димируеми лед крушки. Димирането е способността на лед крушката да намали своята яркост – количеството излъчвана светлина под въздействието на специален димиращ ключ. Поради ниската си консумация на енергия димиращите лед крушки се нуждаят от специални димиращи ключове, които имат способността да намалят пропуснатото напрежение дори под 1 ват. Старите димиращи ключове намалят мощността обикновено до 20-30 вата, което много често е над общата мощност на свързаните след него лед крушки, при което димирането е невъзможно, с което се налага и неговата подмяна.   

Тъй като светлината оформя и се отнася и към правилната визуализация на цветовете на обектите в даденото помещение, като фото и дизайнерски студия, шоуруми и други, се препоръчват лед крушки с висок индекс на цветопредаване (оценката е по скала от 1 до 100).  – така нареченото CRI(Color Rendering Index). Приема се, че лед крушки с CRI над 90 показват цветовете на предметите доста близко до такива изложени на естествен източник на светлина (обедно слънце).

За приложения, в които е важна достоверността на цветовете, потърсете декоративни LED крушки с висок индекс на цветопредаване (оценката е по скала от 1 до 100). Тази стойност показва, колко точно една крушка показва цветовете в сравнение с естествен източник на светлина (обедното слънце) или идеален източник. Колкото по-висок е CRI, толкова по-добра е точността на цвета. За висок CRI се счита стойност 90 или повече.

Лед крушки от Electroled

Лед крушки и видове крушки

Лед крушки – предимства

Лед крушки - цокъл, форма и мощност

Лед крушки – димиране и цветопредаване

1,43 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,39 лв. 1,66 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,39 лв. 1,66 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,60 лв. 1,90 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,60 лв. 1,90 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,60 лв. 1,90 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,60 лв. 1,90 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,60 лв. 1,90 лв.  
Бърза поръчка
1,99 лв.  
Бърза поръчка
1,99 лв.  
Бърза поръчка
1,99 лв.  
Бърза поръчка
1,99 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,69 лв. 2,02 лв.  
Бърза поръчка
2,05 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,90 лв. 2,26 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,93 лв. 2,30 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,93 лв. 2,30 лв.  
Бърза поръчка
-16%
1,93 лв. 2,30 лв.  
Бърза поръчка
1 2 3 4 5 6 7 8